Ofilirea fuzariană ( Fusarium oxysporum)

22.07.2021

 imagine

Ofilirea fuzariană ( Fusarium oxysporum) 

Condiții de infecție:

Infecţia este favorizată de temperatura ridicată (optimă fiind 27-28° C), umiditatea mare a solului și pH-ul acestuia de 5-5,6. Leziunile provocate rădăcinilor, cu ocazia repicatului sau de către nematozi sau alţi dăunători, constituie porţi de intrare ale infecţiei.

Simptome:

La plantele infectate de Fusarium oxysporum se instalează veștejirea treptată (mai rar acută), care apare de obicei în faza de înflorire sau fructificare. La ofilirea acută, în condiţii de temperaturi ridicate, plantele pier în câteva zile, uscându-se fără să își piardă culoarea verde. În general fenomenul de ofilire durează 1-2 luni, iar plantele atacate stagnează în creștere, se îngălbenesc, se ofilesc și se usucă, acoperindu-se mai apoi, pe vreme umedă, cu un mucegai albicios. La plantele dezvoltate, manifestarea poate începe odată cu deschiderea primelor flori. La început se observă îngălbenirea frunzelor bazale, urmată de o ofilire lentă, la început reversibilă (plantele își revin în timpul nopţii și în zilele răcoroase), apoi definitivă. Ca urmare, fructele rămân mici și se coc timpuriu sau nu ajung la maturitate, seminţele din interiorul fructelor sunt brunificate sau îngălbenite. Vasele lemnoase din interiorul tulpinilor și peţiolurilor sunt brunificate.

Prevenire:

Cea mai mare importanţă în controlul acestei boli o au măsurile preventive: cultivarea de hibrizi toleranţi, dezinfecţia solului, adunarea și distrugerea prin ardere a resturilor de plante infectate, etc. Se va evita folosirea permanentă a îngrășămintelor chimice care duce la acidifierea solului (azotat de amoniu, superfosfat, etc.)

Culturi atacate:

-Ardei

-Rosi

-Castraveti

-Conopida

-Varza 

-Pepene galben

-Pepene Rosu

WhatsApp